Πως αγοράζουμε;

Πως αγοράζουμε; Πόσο μας επηρεάζει η θέση των προϊόντων σε ένα κατάστημα;

Όλοι μας πηγαίνουμε κάθε εβδομάδα σε ένα μεγάλο κατάστημα ή σούπερ μάρκετ (υπεραγορά) για να αγοράσουμε προϊόντα. Τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, κ.λπ.

Συναντάμε μεγάλα ράφια όπου είναι τοποθετημένα πολλά προϊόντα διαφόρων εταιρειών. Υπάρχουν προϊόντα στο κάτω ράφι, στο ράφι στο ύψος των ματιών μας και στα ψηλά ράφια.

Ακόμη και η χωροταξία των προϊόντων δεν είναι τόσο τυχαία όσο αρχικά φαίνεται.

Για παράδειγμα, για να βρούμε τα προϊόντα που αγοράζουμε καθημερινά, πρέπει να διασχίσουμε όλο το μαγαζί. Πηγαίνοντας προς το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε, εκτιθέμεθα στις εικόνες και τους επηρεασμούς από πολλά άλλα προϊόντα. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να τα αγοράσουμε, ακόμη και αν δεν τα έχουμε στη λίστα αγορών μας.

Είναι όλα αυτά τυχαία; Όχι βέβαια!

Υπάρχουν εταιρείες που μελετούν τη συμπεριφορά μας μέσα σε ένα κατάστημα και βάσει των παρατηρήσεων που κάνουν και των συμπερασμάτων που βγάζουν, διαμορφώνεται η θέση τοποθέτησης των προϊόντων.

Στο παρακάτω video (How stores track your shopping behavior), θα παρακολουθήσετε την ομιλία του Dr. Raymond R. Burke σε ένα TEDx event στην Indianapolis. Αξίζει να το παρακολουθήσετε από την αρχή με προσοχή. Έτσι θα μπορέσετε να δείτε την εξέλιξη της “επιστήμης” που ασχολείται με τη συμπεριφορά των καταναλωτών καθώς ψωνίζουν μέσα σε ένα κατάστημα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε ένα website!!!

Ο τρόπος και οι θέσεις που τοποθετούμε τις πληροφορίες είναι πολύ σημαντικός ώστε να οδηγήσουμε τον επισκέπτη να μετατραπεί σε υποψήφιο πελάτη και στη συνέχεια σε πελάτη.

Θα πρέπει να τον καθοδηγούμε, χωρίς να τον εκβιάζουμε, στο να κάνει αυτό που θέλουμε.

Και αυτό κρίνεται στις λεπτομέρειες του σχεδιασμού του website!!

Scroll to Top