Facebook 2018 - News Feed Algorithm Changes

Facebook 2018: Οι αλλαγές στον αλγόριθμο News Feeds και πως επηρεάζουν τη διαφήμιση των επιχειρήσεων στο Facebook

Ο Mark Zuckerberg με ένα post στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στις 11 Ιανουαρίου 2018, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν στο Facebook ως διαφημιστικό μέσο-κανάλι.

Ανέτρεψε τα πάντα που μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις θεωρούσαν ως δεδομένα στο Facebook για τη διαφήμισή τους κάνοντας post και ανεβάζοντας video.

Ας δούμε τι ανακοίνωσε ο Mark Zuckerberg σχετικά με τις αλλαγές στο Facebook

Μία από τις μεγαλύτερε περιοχές εστίασης για το 2018 είναι να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε όλοι στο Facebook είναι ένας χρόνος που ξοδεύουμε καλά.

Δημιουργήσαμε το Facebook για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παραμένουν σε επαφή και να μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν. Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε πάντα τους φίλους και την οικογένεια στον πυρήνα αυτής της εμπειρίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας βελτιώνει την ευημερία μας και μας κάνει ευτυχέστερους.

Πρόσφατα όμως, λάβαμε μηνύματα από την κοινότητά μας ότι το δημόσιο περιεχόμενο – αναρτήσεις από επιχειρήσεις, brands και μέσα ενημέρωσης – υπερκαλύπτουν (σε βαθμό εξαφάνισης) τις προσωπικές στιγμές που μας οδηγούν να συνδεθούμε περισσότερο μεταξύ μας.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς φτάσαμε εδώ. Τα video και άλλο δημόσιο περιεχόμενο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στο Facebook τα τελευταία χρόνια. Καθώς υπάρχει περισσότερο δημόσιο περιεχόμενο (αναρτήσεις από επιχειρήσεις) από ότι αναρτήσεις από τους φίλους και μέλη της οικογένειά μας, η ισορροπία του περιεχομένου στο News Feed έχει μετατοπιστεί μακριά από το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να φανεί χρήσιμο το Facebook – να μας βοηθήσετε να συνδεθούμε μεταξύ τους.

Αισθανόμαστε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά και θετικές για την ευημερία των ανθρώπων. Επομένως, μελετήσαμε προσεκτικά αυτή την τάση κοιτώντας προς την ακαδημαϊκή έρευνα και πραγματοποιώντας τη δική μας έρευνα με κορυφαίους ειδικούς στα πανεπιστήμια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιούμε τα social media για να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν, μπορεί να είναι καλό για την ευημερία μας. Μπορούμε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι και λιγότερο μόνοι και αυτό συσχετίζεται με την μακροπρόθεσμη ευτυχία και υγεία. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο καλή η παθητική ανάγνωση άρθρων ή η παρακολούθηση βίντεο – ακόμη και αν είναι διασκεδαστικά ή ενημερωτικά – μπορεί να μην είναι τόσο καλό.

Βασισμένοι στα παραπάνω, κάνουμε μια σημαντική αλλαγή στο πώς κατασκευάζουμε το Facebook. Αλλάζω το στόχο που δίνω στις ομάδες προϊόντων μας ώστε από το να εστιάζουν στο να σας βοηθήσουν να βρείτε σχετικό περιεχόμενο, στο να σας βοηθήσουμε να έχετε πιο ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Αρχίσαμε να κάνουμε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση το περασμένο έτος, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσει αυτή η νέα εστίαση να περάσει σε όλα τα προϊόντα μας. Οι πρώτες αλλαγές που θα δείτε θα εμφανιστούν στο News Feed, όπου θα αρχίσετε να βλέπετε περισσότερα από τους φίλους, την οικογένεια και τις ομάδες σας.

Καθώς βγάζουμε στην επιφάνεια τις αλλαγές, θα βλέπετε λιγότερο δημόσιο περιεχόμενο, όπως αναρτήσεις από επιχειρήσεις, brands και μέσα ενημέρωσης. Και το δημόσιο περιεχόμενο που θα βλέπετε περισσότερο θα είναι αυτό που θα είναι σύμφωνο με τα νέα πρότυπα – θα πρέπει να ενθαρρύνει ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές συνδεδεμένες κοινότητες γύρω από τηλεοπτικές εκπομπές και αθλητικές ομάδες. Έχουμε δει τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα ζωντανά βίντεο (live videos) από τα συνηθισμένα. Κάποιες ειδήσεις βοηθούν στην έναρξη συζητήσεων για σημαντικά θέματα. Αλλά πάρα πολύ συχνά σήμερα, η παρακολούθηση βίντεο, η ανάγνωση ειδήσεων ή οι ενημερώσεις από μία σελίδα είναι απλώς μια παθητική εμπειρία.

Τώρα, θέλω να είμαι σαφής: κάνοντας αυτές τις αλλαγές, περιμένω ότι θα μειωθεί ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι στο Facebook, μαζί με κάποιες μετρήσεις εμπλοκής. Αλλά επίσης περιμένω ότι ο χρόνος που ξοδεύετε στο Facebook θα είναι πιο χρήσιμος. Και αν κάνουμε το σωστό, πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα κάνουμε καλό στην κοινότητά μας και στην επιχείρησή μας.

Στα καλύτερά του, το Facebook αφορούσε τις προσωπικές συνδέσεις. Στοχεύοντας στο να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά – είτε πρόκειται για την οικογένεια και φίλους, είτε για σημαντικές στιγμές στον κόσμο – μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι το Facebook είναι ένας χρόνος που δαπανάται καλά.

Μπορείτε να διαβάσετε τη δημοσίευση του Mark Zuckerberg.

Πως επηρεάζουν τα παραπάνω τη στρατηγική διαφήμισης των επιχειρήσεων στο Facebook;

Οι επιχειρήσεις και τα brands είχαν μάθει μέχρι τώρα να αξιοποιούν το Facebook με εύκολο τρόπο ως κανάλι προβολής και διαφήμισης.

Έφτιαχναν μία σελίδα, μάζευαν πολλά like και φίλους, και στη συνέχεια τους “βομβάρδιζαν” με προσφορές, ειδήσεις, video, ανακοινώσεις σχετικά με την επιχείρηση.

Οι δημοσιεύσεις και τα video που ανέβαζαν στη σελίδα τους, εμφανίζονταν στο news feed των φίλων τους.

Αυτές οι διαφημιστικές δημοσιεύσεις, έγιναν τόσο πολλές “μολύνοντας” τα news feed των μελών του, που τελικά το Facebook άρχισε να χάνει το νόημά του που ήταν η σύνδεση και η επαφή μεταξύ φίλων και μελών της οικογένειας.

Κανείς δεν απαγορεύει στις εταιρείες, τους επαγγελματίες και τα brands να συνεχίσουν την ίδια τακτική.

Απλά μετά τις αλλαγές στον αλγόριθμο στο Facebook τώρα όλο και λιγότεροι από τους “φίλους” (που πολλές φορές πλήρωσαν να τους αποκτήσουν) θα βλέπουν αυτές τις διαφημιστικές δημοσιεύσεις.

Ξεχάστε τα Κάνε Like, Ψήφισε για να, Μοιράσου το με τους φίλους σου, Σχολίασε, Κάνε Tag

Πάγια τακτική πολλών επιχειρήσεων είναι να δημοσιεύουν posts στο Facebook που ανήκουν στην κατηγορία των Click Bait (Δολώματα για Κλικ).

Έφτιαχναν ένα post με μία ωραία φωτογραφία και στη συνέχεια ζητούσαν από τους “φίλους” της σελίδας τους στο Facebook να κάνουν μία δράση για να “κερδίσουν” κάτι.

  • Τους ζητούσαν να κάνουν Like στη σελίδα ή στο post.
  • Τους ζητούσαν να ψηφίσουν (vote) σε κάποια ψηφοφορία.
  • Τους ζητούσαν να μοιραστούν (share – διαδώσουν) το post.
  • Τους ζητούσαν να σχολιάσουν (comment) το post.
  • Τους ζητούσαν να κάνουν tag σε μία φωτογραφία.

Με το νέο αλγόριθμο του Facebook, πρέπει να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους γιατί δημοσιεύσεις αυτού του τύπου δεν έχουν την ανταπόκριση που είχαν μέχρι τώρα. Ο νέος αλγόριθμος που καθορίζει τι εμφανίζεται στα news feed των “φίλων” τους, κόβει αυτές τις δημοσιεύσεις.

Όσο κόπο και χρήμα και αν έχουν δαπανήσει για να αποκτήσουν αυτούς τους “φίλους”, δεν μπορούν πλέον να τους εκμεταλλευτούν.

Ξεχάστε τα απλά διαφημιστικά post στο Facebook

Αν μέχρι τώρα κάνατε post που ήταν αμιγώς διαφημιστικά, πρέπει να αναθεωρήσετε την τακτική σας.

Στο Facebook δεν είναι ξένα post της μορφής:
ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΕ

Αυτά μπορεί να δούλευαν μέχρι πριν λίγο καιρό και να τα έβλεπαν αρκετοί από τους “φίλους” της σελίδας σας.

Με την αλλαγή όμως του αλγόριθμου για τα News Feed θα παρατηρήσετε ότι δημοσιεύσεις αυτού του στυλ έχουν όλο και μικρότερη απήχηση. Όλο και λιγότεροι τις βλέπουν και όλο και λιγότεροι αντιδρούν. Η επιχείρηση χάνει.

Ξεχάστε τα απλά διαφημιστικά video στο Facebook

Πόσες και πόσες επιχειρήσεις δεν βασίζονταν στην ανάρτηση video στη σελίδα τους για να προσελκύσουν “φίλους” στην επιχείρησή τους.

Βασίζονταν στο γεγονός ότι οι “φίλοι” της σελίδας της επιχείρησης θα έβλεπαν το video – διαφήμιση στο News Feed τους και θα αντιδρούσαν σε αυτό.

Όπως θα έχετε ήδη φανταστεί, με τις αλλαγές στον αλγόριθμο πάει στο βρόντο και αυτή η μορφή προβολής.

Ο νέος αλγόριθμος πριμοδοτεί τα Live video έναντι των κλασσικών video.

Τί πρέπει να κάνω; Ποια μορφή διαφήμισης λειτουργεί στο Facebook από το 2018;

Το Facebook από το 2018 με τις αλλαγές που έκανε στον αλγόριθμο των News Feed άλλαξε τον τρόπο που μπορούν να το χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να διαφημιστούν.

Οι παλιές τεχνικές δεν αποδίδουν το ίδιο καλά. Και όσο περνά ο καιρός θα αποδίδουν όλο και λιγότερο.

Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πλέον σε όσα ήξεραν. Πρέπει να προσαρμοστούν.

Δε νομίζω ότι υπάρχει μία μαγική λύση που να ταιριάζει σε όλες τις επιχειρήσεις.

Για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με τα μέσα, πόρους και χρήματα που διαθέτει η συνταγή είναι διαφορετική.

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές είναι:

Αλλάξτε τον τρόπο που γράφετε τις δημοσιεύσεις σας. Κάντε τις πιο φιλικές.

Χρησιμοποιήστε δημοσιεύσεις Live Video αντί για τα κλασσικά video.

Μην κάνετε πολλές διαφημιστικές δημοσιεύσεις, παρά μόνον αν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε.

Αν θέλετε να προωθήσετε μία ανάρτηση (post), αξιοποιήστε τις λύσεις διαφήμισης ή προώθησης που προσφέρει το Facebook.

Μπορούμε να βοηθήσουμε

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα και περιβάλλον του Facebook.

Να εξετάσουμε τον τρόπο που λειτουργούσατε μέχρι σήμερα.

Να σας προτείνουμε νέες στρατηγικές για να μην χάσετε τα πολύτιμα Like που με κόπο έχετε αποκτήσει.

Πηγή αρχικής εικόνας:
http://www.misucell.com/group/nuclear-blast-wallpaper/

Scroll to Top