panda penguin humingbird google algorithms

Οι αλγόριθμοι Panda, Penguin και Hummingbird της Google και το SEO

Όλοι χρησιμοποιούμε το site της Google για να αναζητήσουμε πληροφορίες στο Internet. Να βρούμε τον επαγγελματία, την επιχείρηση που θα μας λύσει ένα πρόβλημα. Την πληροφορία που θα μας ψυχαγωγήσει. Τόσο και τόσα πράγματα.

Όλοι όσοι έχουν ένα website θέλουν να εμφανίζονται μέσα στις δέκα πρώτες θέσεις. Να εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα. Σύμφωνα με τα στατιστικά, τα website που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα της Google δέχονται το 94,41% των κλικ.

Γνωρίζουμε όμως πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η Google για την κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης; Τί συμβαίνει στο παρασκήνιο και πως το site μας αξιολογείται και κατατάσετε από τη Google; Αυτό το άρθρο προσπαθεί να δώσει τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Η “μαγεία” της εύρεσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων και η σειρά κατάταξης με την οποία εμφανίζονται τα website (η περίφημη πρώτη σελίδα που όλοι θέλουν να εμφανίζονται), καθορίζεται από την ίδια τη Google μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιεί.

Η Google κάνει εκατοντάδες αλλαγές στους αλγορίθμους της κάθε χρόνο. Πολλές από αυτές δεν ανακοινώνονται καν. Όταν όμως μία αλλαγή είναι πολύ μεγάλη, τότε αποκτά όνομα. Έτσι μπήκαν στη ζωή μας τα ονόματα Panda, Penguin, και Hummingbird.

Γιατί όμως είναι σημαντικές αυτές οι αλλαγές;

Οι αλλαγές στους αλγόριθμους αναζήτησης είναι πολύ σημαντικές γιατί επηρεάζουν τη σειρά κατάταξης των website. Επηρεάζουν τις τεχνικές SEO που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουμε τη σειρά εμφάνισης των website που μας ενδιαφέρουν. Σχεδόν πάντα μας καλούν να αλλάξουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε.

Τί είναι μία αλλαγή στον αλγόριθμο της Google;

Πρώτα για όσους ίσως δε γνωρίζουν, ας υπενθυμίσουμε τι είναι γενικά ένας αλγόριθμος. Από τη wikipedia διαβάζουμε “Ως αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Πιο απλά αλγόριθμο ονομάζουμε μία σειρά από εντολές που έχουν αρχή και τέλος, είναι σαφείς και εκτελέσιμες που σκοπό έχουν την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Ο αλγόριθμος της Google είναι εξαιρετικά περίπλοκος και συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος καθώς η Google προσπαθεί να δίνει σε όσους αναζητούν, τις πληροφορίες που ψάχνουν.

Η Google ξεκίνησε να υπάρχει από το 1995. Στα πρώτα χρόνια τα πράγματα ήταν σχετικά εύκολα για όσους ήθελαν να εξασφαλίσουν μία καλή θέση στην πρώτη σελίδα. Π.χ. η προσθήκη ενός meta keywords tag στο header της σελίδας βοηθούσε πολύ καθώς έλεγε στη Google τι αφορά αυτό το site.

Σήμερα αυτό το meta tag δεν επηρεάζει καθόλου τα αποτελέσματα και τη σειρά εμφάνισης στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό συνέβει γιατί υπήρξε κατάχρησή του και τις περισσότερες φορές, οι λέξεις κλειδιά δεν είχαν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της σελίδας. Έτσι η Google άλλαξε τον αλγόριθμό της ώστε να μην το λαμβάνει υπόψη.

Σήμερα οι αλγόριθμοι της Google εξετάζουν εκατοντάδες παραμέτρους. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που είναι γνωστές όπως το να έχεις έναν καλό τίτλο στον κώδικα της σελίδας και εκατοντάδες άλλες που δεν είναι τόσο γνωστές.

Στο παρελθόν η Google δεν άλλαζε συχνά τον αλγόριθμό της. Έτσι αν ένα website έβγαινε στην πρώτη σελίδα για κάποιες λέξεις κλειδιά, ήταν σίγουρο ότι θα διατηρούσε αυτή τη θέση για μήνες εκτός και αν το επηρεάζε η αλλαγή του αλγορίθμου που γινόταν κάθε πολλούς μήνες ή εβδομάδες.

Όλα αυτά άλλαξαν το 2010 με την εισαγωγή του Caffeine. Με το Caffeine η σειρά κατάταξης μπορεί να αλλάξει αρκετές φορές μέσα σε μία μέρα. Η Google κάνει πάνω από 600 αλλαγές στον αλγόριθμο μέσα σε ένα χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές δεν ανακοινώνονται. Όταν όμως η Google κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές στον αλγόριθμο, δίνει σε αυτή την αλλαγή ένα όνομα και την ανακοινώνει. Τότε όλοι στον κόσμο του SEO τρέχουμε να βρούμε τι έχει αλλάξει και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αλλαγές προς όφελος των πελατών μας.

Οι τρεις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ο αλγόριθμος Panda, ο αλγόριθμος Penguin και ο Hummingbird.

Τί είναι ο αλγόριθμος Panda;

Ο Panda εισηχθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2011. Πήρε το όνομά του από έναν από τους δημιουργούς του, τον Navneet Panda. Ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Στόχος του Panda είναι να προσπαθήσει να εμφανίζει ψηλά στα αποτελέσματα τα υψηλής ποιότητας website και να υποβαθμίζει αυτά που είναι χαμηλότερης ποιότητας. Ο Panda επηρέασε κυρίως τις “Φάρμες Περιεχομένου” (“Content Farms”). Φάρμες Περιεχομένου είναι εκείνα τα website τα οποία κλέβουν και αναδημοσιεύουν άρθρα από άλλα site, με αποτέλεσμα να περιέχουν πολύ περιεχόμενο που όμως δεν είναι πρωτότυπο.

Ο Panda επηρέασε τα website που δεν χαρακτηρίζονται ποιότικα. Τα site που επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του copy & paste. Τα site που “χτυπήθηκαν” από τον Panda, είδαν μία δραματική πτώση στην κατάταξή τους. Μάλιστα δεν επηρεάστηκαν μόνο συγκεκριμένες σελίδες τους, αλλά όλο το domain name.

Για να μην επηρεάζεται το website σας από τον αλγόριθμο Panda, η Google συστήνει τα ακόλουθα:

  • Θα εμπιστευόσασταν τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε ένα άρθρο;
  • Είναι ένα άρθρο γραμμένο από έναν ειδικό ή έναν ερασιτέχνη καλό γνώστη των προαγμάτων που γνωρίζει το θέμα καλά, ή είναι ρηχό και ανούσιο;
  • Μήπως αυτό το site περιέχει διπλά ή περιττά άρθρα για το ίδιο ή παρόμοια θέματα, με μικρές παραλλαγές των λέξεων κλειδιών;
  • Θα αισθανόσασταν ασφαλής ώστε να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας σας σε αυτό το site;
  • Μήπως το site έχει ορθογραφικά λάθη, λάθη στην εμφάνιση ή δίνει λάθος πληροφορίες;
  • Τα άρθρα εκφράζουν πραγματικό ενδιαφέρον ενημέρωσης των αναγνωστών ή το website απλά προσθέτει άρθρα προσπαθώντας να μαντέψει ποιο θα είναι πιο επιτυχημένο στις μηχανές αναζήτησης;
  • Το άρθρο παρέχει πρωτότυπο περιεχόμενο ή πρωτότυπες πληροφορίες, είναι προϊόν πραγματικής δημοσιογραφίας, πρωτότυπης έρευνας, πρωτότυπης ανάλυσης;
  • Παρέχει η σελίδα σημαντική αξία στον αναγνώστη σε σχέση με άλλες σελίδες στα αποτελέσματα αναζήτησης;
  • Έχει γίνει ποιοτικός έλεγχος στο περιεχόμενο της σελίδας;
  • Το άρθρο περιγράφει και τις δύο πλευρές της ιστορίας ή είναι μονοδιάστατο;
  • Το site είναι αναγνωρισμένο ως ειδικό στο θέμα που παρουσιάζει;
  • Μήπως το περιεχόμενο παράγεται μαζικά καθαρά για λόγους κατάταξης και μόνο και διανέμεται σε πολλά άλλα website;
  • Είναι το άρθρο προσεγμένο, ή είναι πρόχειρα φτιαγμένο;
  • Αν το άρθρο αφορά ιατρικά θέματα, θα εμπιστευόσασταν τις πληροφορίες από αυτό το site;
  • Θα αναγνωρίζατε αυτό το site ως αξιόπιστη πηγή μόνο και μόνο από το όνομά του;
  • Το άρθρο παρέχει μία ολοκληρωμένη ή κατανοητή περιγραφή του θέματος;
  • Το άρθρο περιέχει σημαντικές πληροφορίες ή χρήσιμες πληροφορίες πέρα από το προφανές;
  • Είναι αυτή μία σελίδα που θα θέλατε να σημειώσετε ως ενδιαφέρουσα, να τη μοιραστείτε με ένα φίλο, ή να τη συστήσετε;
  • Έχει αυτό το άρθρο πολλές διαφημίσεις που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή;
  • Θα θέλατε να δείτε αυτό το άρθρο σε ένα περιοδικό, εγκυκλοπαίδεια ή βιβλίο;
  • Είναι τα άρθρα σύντομα, χωρίς ουσία, ή με άλλα λόγια δεν είναι χρήσιμα και πληροφοριακά;
  • Οι σελίδες δημιουργούνται με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, ή πρόχειρα και χωρίς μεγάλη προσοχή;
  • Οι χρήστες παραπονιούνται όταν βλέπουν σελίδες από αυτό το website;

Μεγάλη λίστα!

Οι παραπάνω ερωτήσεις δε σημαίνουν ότι η Google προσπαθεί αλγοριθμικά να χαρακτηρίσει το περιεχόμενο των άρθρων σας, να δει αν είναι ενδιαφέροντα ή καλύπτουν και τις δύο πλευρές. Οι ερωτήσεις υπάρχουν γιατί όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πως οι χρήστες αξιολογούν το περιεχόμενο του website σας. Κανείς δε γνωρίζει πραγματικά όλες τις παραμέτρους που χρησιμοποιεί η Google για να αξιολογήσει τα site μέσω του αλγόριθμου Panda. Η προσοχή λοιπόν πρέπει να εστιάζεται στο πως πρέπει να φτιάχνετε το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο για τους χρήστες σας. Υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σχετικά με τον Panda.

Ρηχό Περιεχόμενο

Μία ρηχή σελίδα είναι μία σελίδα που προσδίδει μικρή ή καθόλου αξία σε αυτόν που τη διαβάζει. Δε σημαίνει ότι η σελίδα θα πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό λέξεων, αλλά συνήθως οι σελίδες με λίγες λέξεις δεν περιέχουν σημαντική πληροφόρηση. Εάν το site σας έχει πολλές σελίδες που περιέχουν άρθρα με μία ή δύο παραγράφους και αυτές οι σελίδες έχουν καταγραφεί από τη Google, τότε ο αλγόριθμος Panda θα καθορίσει ότι η πλειοψηφία των άρθρων σας δεν έχει ποιότητα και θα τιμωρήσει το website εμφανίζοντάς το χαμηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Διπλό Περιεχόμενο

Αν μεγάλο μέρος από το website σας προέρχεται από άρθρα που έχετε αντιγράψει από το Internet, τότε έχετε πρόβλημα. Ο αλγόριθμος Panda είναι πολύ καλός στο να ξεχωρίζει αν είστε εσείς ή όχι οι δημιουργός του περιεχομένου του άρθρου. Τιμωρεί όσους επιλέγουν την εύκολη και ακοπίαστη λύση της αντιγραφής.

Αν έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλά π.χ. ρούχα και για κάθε παραλλαγή ενός ρούχου έχετε διαφορετική σελίδα τότε έχετε πρόβλημα με τον Panda. Π.χ. άν έχετε μία μπλούζα που βγαίνει σε 4 μεγέθη και 3 χρώματα, έχετε 12 παραλλαγές. Αν κάθε παραλλαγή του προϊόντος έχει τη δική της σελίδα (σα ξεχωριστό προϊόν), τότε έχετε πρόβλημα με τον Panda. Αν π.χ. πουλάτε 300 μπλούζες και για κάθε μπλούζα έχετε 12 σελίδες, το ηλεκτρονικό σας κατάστημα περιέχει 3600 σελίδες εκ των οποίων οι 3300 είναι διπλό περιεχόμενο!

Χαμηλής Ποιότητας Περιεχόμενο

Ας πούμε ότι είμαι ηλεκτρολόγος, έχω ένα site και κάθε μέρα στο blog του δημοσιεύω από ένα μικρό άρθρο 2-3 παραγράφων με θέματα σχετικά με τη δουλειά μου. Π.χ. πόσο σημαντικός είναι ο ρελέ ασφαλείας, ή πως να ελέγξετε τη γείωση. Αυτού του είδους τα άρθρα δεν βοηθούν την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Αντίθετα την επιδεινώνουν. Το κάθε άρθρο θα πρέπει να είναι πλήρες, χρήσιμο για τον αναγνώστη και να δίνει πολλές πληροφορίες.

Έχω ένα blog και το ενημερώνω με άρθρα του στυλ σήμερα έμαθα σχετικά με αυτό ή το άλλο θέμα. Γράφω μερικές λέξεις και μετά λέω “να κι ο σύνδεσμος για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο”. Εσείς τι λέτε να κάνει ο Panda; Να πριμοδοτήσει το δικό σας site ή αυτό που έχει το πρωτότυπο περιεχόμενο. Σωστά! Θα πριμοδοτήσει αυτό που έχει το πρωτότυπο περιεχόμενο.

Κάνω αλλαγές στο site. Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα;

Η Google ανανεώνει τον αλγόριθμο Panda σχεδόν κάθε μήνα. Όταν υπάρχει μία νέα έκδοση του Panda, αυτό που κάνει η Google είναι να ξανακοιτάξει όλα τα site και εξετάζει αν υπάρχουν αλλαγές και συμμορφώσεις όσον αφορά το περιεχόμενο και τη λειτουργικότητα. Αν έχετε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Panda, θα δείτε τη θέση σας στη μηχανή αναζήτησης να βελτιώνεται. Αν όχι, θα δείτε τη σειρά κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης να χειροτερεύει.

Τί είναι ο αλγόριθμος Penguin;

Ο αλγόριθμος Penguin εμφανίστηκε στις 24 Απριλίου 2012. Σκοπός του είναι να μειώσει την εμπιστοσύνη σε site που έχουν δημιουργήσει έναν αφύσικο πλήθος backlinks (σύνδεσμοι από τρίτα site προς το site σας), ώστε να επιτύχουν καλύτερη σειρά κατάταξης στη μηχανή αναζήτησης.

Ο Penguin δεν περιορίζεται μόνο στην τιμωρία των αφύσικων backlinks. Τιμωρεί και τα site που περιέχουν άρθρα με αφύσικα μεγάλο πλήθος επαναλαμβανόμενων λέξεων κλειδιών.

Ένας λόγος που γίνονται αλλαγές στους αλγορίθμους της Google είναι για να αντισταθμίσουν την υπερβολική και κακή χρήση τεχνικών με σκοπό να πριμοδοτήσουν τη σειρά κατάταξης με αθέμιτους τρόπος. Τα υπερβολικά αφύσικα backlink και η υπερβολική και αφύσικη χρήση backlinks ήταν κάποιοι από αυτούς τους τρόπους. Τα site που χρησιμοποιούν αυτούς τους τρόπους SEO για το κυνήγι της πρώτης θέσης στη Google, τιμωρούνται από αυτή γιατί θεωρούνται ότι προσπαθούν να εξαπατήσουν.

Ποιά backlinks προς το site σας είναι σημαντικά;

Ένα backlink προς το site σας είναι κάτι σαν ψήφος εμπιστοσύνης. Αν κάποιο έγκυρο και γνωστό site περιέχει ένα σύνδεσμο προς το website σας, αυτό είναι σα σύσταση. Ο αλγόριθμος Penguin το λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Links από όχι τόσο γνωστά site δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Αν όμως μπορέσετε να πάρετε πολλά links από όχι και τόσο γνωστά site, τότε ο αλγόριθμος Penguin το λαμβάνει υπόψη του και υπέρ σας. Αυτός είναι και ο λόγος που στα πλαίσια του SEO, σας ζητείτε να προσπαθήσετε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδέσμους προς το website σας.

Αν όμως προσπαθήσετε να ξεγελάσετε τον αλγόριθμο Penguin δημιουργώντας μεγάλο αριθμό links από site όπως directories, ή χρησιμοποιήσετε εφαρμογές και υπηρεσίες που υπόσχονται να δημιουργήσουν εκατοντάδες backlinks προς το site σας σε μερικές ημέρες, τότε θα το πληρώσετε ακριβά. Τα backlinks πρέπει να είναι ουσιαστικά και κερδισμένα.

Ο αλγόριθμος Penguin επηρέασε και επηρεάζει αρνητικά πάρα πολλά site που εφάρμοζαν αυτές τις τεχνικές SEO.

Τί είναι ο αλγόριθμος Hummingbird;

Ο αλγόριθμος Hummingbird εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2013. Ο αλγόριθμος Hummingbird ήταν μία πλήρης αλλαγή της μηχανής αναζήτησης της Google. Αν π.χ. θεωρήσετε ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι μία πραγματική μηχανή, οι αλγόριθμοι Panda και Penguin ήταν απλά αλλαγή εξαρτημάτων αυτής της μηχανής. Ο αλγόριθμος Hummingbird δεν είναι μία απλή αλλαγή εξαρτήματος. Είναι μία εντελώς καινούργια μηχανή!

Στόχος του αλγόριθμου είναι καταλαβαίνει καλύτερα τις αναζητήσεις των χρηστών όταν αυτές γίνονται σε φυσική γλώσσα. Προσπαθεί να καλύψει τους πολλούς νέους χρήστες του Internet που χρησιμοποιούν φυσικό τρόπο να εκφράσουν τα ερωτήματά τους. Ταυτόχρονα προσπαθεί να υποστηρίξει τη φωνητική αναζήτηση που έχει εισάγει η Google. Θα γίνει κατανοητό με ένα παράδειγμα.

Ένας παλιός χρήστης του Internet που ψάχνει για πλαστικό χειρούργο στην αθήνα θα έγραφε στη Google ένα ερώτημα της μορφής:
“πλαστικος χειρουργος αθηνα μυτη καλυτερος”

Ένας νέος χρήστης θα διατύπωνε το ίδιο ερώτημα στη Google ως εξής:
“Ποιος ειναι ο καλυτερος πλαστικος χειρουργος για μυτες στην αθηνα”

Ο σκοπός του αλγόριθμου Hummingbird είναι να καταλαβαίνει τι ζητάνε οι χρήστες όταν κάνουν ένα ερώτημα αυτής της μορφής. Μπορεί για τους ανθρώπους αυτός να είναι ο φυσικός τρόπος να κάνουν ένα ερώτημα, είναι όμως πολύ δύσκολο για μία μήχανη να το αναλύσει, να το κατανοήσει και να επιστρέψει τα αποτελέσματα που ικανοποιούν το χρήστη. Είναι κάτι που βρίσκεται στα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.

Τί πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον αλγόριθμο Hummingbird;

Αν το website σας καλύπτει τις απαιτήσεις SEO των αλγορίθμων Panda και Penguin, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα διαφορετικό.

Συνεχίστε να παρέχετε καλά, χρήσιμα και ποιοτικά άρθρα στους αναγνώστες σας. Χρησιμοποιήστε φυσική γλώσσα στα κείμενα. Μην κάνετε υπερβολική χρήση λέξεων κλειδιών. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις κλειδιά με φυσικό τρόπο. Μην επιζητάτε αφύσικα backlinks. Ενημερώνετε τακτικά το website σας με χρήσιμο περιεχόμενο.

Αλγόριθμος Panda 4.2

Στις 22 Ιουλίου 2015 η Google ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να δημοσιεύει την έκδοση 4.2 του αλγόριθμου Panda. Λέω ότι ξεκίνησε να δημοσιεύει, γιατί ανακοίνωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Στόχος αυτού του άρθρου

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να δώσω βασικές πληροφορίες, για τον τρόπο που λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης Google και πως αυτός ο τρόπος λειτουργίας, πως οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν τις δράσεις SEO για να βελτιώσετε τη σειρά κατάταξης, γιατί όχι και να εμφανίζεστε στην αρχική σελίδα της Google.

Ηλίας I. Αντωνόπουλος
MSc E-Business
Google Adwords Certified
Facebook Blueprint Certified
AlterMarket – Online Marketing για Επιχειρήσεις

Scroll to Top