Wordpress Websites

Γιατί χρησιμοποιούμε το WordPress για επαγγελματικά websites

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω γιατί τελικά επιλέξαμε το WordPress για την κατασκευή επαγγελματικών website για τους πελάτες μας.

Κατασκευάζουμε business websites εδώ και πολλά χρόνια.

Έφτιαξα το πρώτο website σε HTML με CSS και Javascript το 1998.

Το πρώτο website της AlterMarket το 1998
Το πρώτο website το 1998. Βασισμένο σε HTML, CSS, Javascript

Ήταν η εποχή που ακόμη ότι μαθαίναμε ήταν μέσα από τεχνικά βιβλία που αγοράζαμε από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην οδό Στουρνάρη στην Αθήνα.

Το δεύτερο ήταν δυναμικό βασισμένο στην ASP της Microsoft. Πολύ μπροστά για την εποχή του.

Τότε δεν υπήρχε κάποιο αξιόπιστο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Ανοικτού Κώδικα (Open Source CMS) που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική λύση της χειροκίνητης κατασκευής ενός website. Ή τουλάχιστον εγώ δεν το είχα ανακαλύψει. Μη ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή το Internet ήταν ακόμη στην αρχή του στην Ελλάδα και οι ταχύτητες σύνδεσης πολύ αργές. Όταν πήγαμε από τα απλά modem στις ISDN συνδέσεις, είχαμε τη μαγική ταχύτητα των 128Kbit!

Εμφανίζονται Open Source CMS

Καθώς περνούσε ο καιρός, εμφανίστηκε μία πληθώρα από Ανοικτού Κώδικα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου βασισμένα στη γλώσσα προγραμματισμού PHP και τη βάση δεδομένων MySQL.

Ήταν η εποχή που εμφανίστηκαν CMS όπως τα Mambo, TYPO3, Drupal, ez Publish (τώρα Ibexa), CMSimple, Contao, MODx, PHP-Nuke, XOOPS.

Εκείνη την εποχή επέλεξα το Mambo. Ένα εξαιρετικό Open Source CMS για την εποχή του με μεγάλη παγκόσμια κοινότητα να το υποστηρίζει. Έγραψα μάλιστα και το πρώτο Ελληνικό βιβλίο για το Mambo, με τίτλο “Ανακαλύψτε το Mambo CMS”.

Το 2005 δημιουργήθηκε μία κρίση στην κοινότητα του Mambo που οδήγησε στη γέννηση του Joomla!.

Υπήρξα χρήστης του Joomla! για πολλά χρόνια. Ένα πολύ ισχυρό open source ΣΔΠ. Το Joomla! είναι γρήγορο και επεκτάσιμο. Αλλά για το 2020 έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του. Οι πελάτες το βρίσκουν δύσκολο στη διαχείριση. Για έμπειρους χρήστες, το Joomla δεν είναι περίπλοκο στο χειρισμό. Αλλά ο πελάτης που πληρώνει έχει τον τελευταίο λόγο.

Πίσω στο 2013, μπήκε στη ζωή μου το WordPress!

Το WordPress είναι ένα δωρεάν ανοιχτού κώδικα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου του 2003. Δημιουργήθηκε από 2 προγραμματιστές. Τον Αμερικάνο developer Matt Mullenweg και τον Άγγλο developer Mike Little σαν fork του b2/cafelog. Αρχικά ήταν ένα σύστημα εστιασμένο στη δημιουργία Blog. Αγαπήθηκε από τους bloggers.

Καθώς περνούσε ο καιρός, επεκτάθηκε και ωρίμασε. Τώρα πλέον το WordPress είναι ένα πλήρες Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS).

Για πολλά χρόνια δίσταζα να κάνω την αλλαγή από το Joomla! στο WordPress, λόγω της “ρετσινιάς” που είχε ότι είναι ένα σύστημα για blogs.

Όταν όμως ανακάλυψα το WordPress, δεν κοίταξα ξανά πίσω!

Το WordPress από την οπτική της επιχείρησης

 • Το WordPress είναι ένα δωρεάν Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοικτού κώδικα.
 • Τα website που κατασκευάζονται με το WordPress είναι responsive. Εμφανίζονται σωστά σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablet.
 • Το WordPress είναι εύκολο στον χειρισμό του. Θα το λατρέψετε!
 • Το WordPress παρέχει εξαιρετικές λειτουργίες SEO. Οι μηχανές αναζήτησης το λατρεύουν.
 • Για μία επιχείρηση, όταν το website της είναι κατασκευασμένο με WordPress, είναι εύκολο να κάνει αλλαγές, ενημερώσεις, επεκτάσεις.
 • Το κόστος κατασκευής ενός website (ιστότοπου ή ιστοσελίδας) για μία επιχείρηση είναι μικρότερο από ότι με άλλα συστήματα.
 • Τα επαγγελματικά website που έχουν κατασκευαστεί με WordPress είναι επεκτάσιμα. Μπορούν να αποκτήσουν νέες λειτουργίες με την προσθήκη νέων πρόσθετων (plugins). Έτσι ο ιστότοπος προσαρμόζεται στις μελλοντικές ανάγκες της επιχείρησης.
 • Το WordPress είναι εύκολο στην εκμάθηση.

Το WordPress από την οπτική ενός web developer

 • Το WordPress είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο. Θα βρείτε documentation για κάθε του λειτουργία.
 • Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα child themes, το functions.php και το style.css για να παρακάμψει λειτουργίες του πυρήνα ή για να προσθέσει νέες λειτουργίες χρησιμοποιώντας hooks και filters. Όλα αυτά χωρίς να μεταβάλει τα αρχεία του πυρήνα!
 • Μπορεί να μεταβάλετε την λειτουργικότητα του WordPress χρησιμοποιώντας Hooks, Actions, Filters.
 • Το WordPress είναι καλά σχεδιασμένο. Μπορείτε να έχετε όλες τις αλλαγές σε ένα μόνον μέρος.
 • Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες πρόσθετα (plugins) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεκτείνετε ένα επαγγελματικό website.
 • Μπορείτε να αναπτύξετε τα δικά σας πρόσθετα (plugins).
 • Μπορείτε να προσθέσετε τους δικούς σας τύπους δεδομένων και να μιμηθείτε τη λειτουργικότητα του Drupal. Αυτό δίνει στο WordPress τεράστιες δυνατότητες.

Το WordPress από την οπτική ενός web designer

 • Υπάρχουν χιλιάδες θέματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε την κατασκευή ενός business website με WordPress.
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε responsive websites που εμφανίζονται σωστά σε όλες τις συσκευές (desktop, tablet, mobile, smart TV).
 • Μπορείτε να τροποποιήσετε το θέμα που χρησιμοποιείτε με τη βοήθεια ενός child theme.
 • Μπορείτε να προσθέσετε τον δικό σας κώδικα CSS στο style.css.
 • Μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του WordPress χρησιμοποιώντας Hooks, Actions και Filters.
 • Μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σχεδόν κάθε τμήματος του WordPress.

Μερικά “μυστικά” για τα επαγγελματικά website που έχουν φτιαχτεί με WordPress

Ενημερώσεις λογισμικού Wordpress

Το WordPress, τα Πρόσθετα και τα Θέματα βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. Συνεχώς γίνονται διαθέσιμες νέες εκδόσεις. Εκδόσεις που προσθέτουν επιπλέον δυνατότητες αλλά και διορθώνουν κενά ασφάλειας.

Για να παραμένει ασφαλές το επαγγελματικό website που έχει δημιουργηθεί με WordPress, χρειάζεται να ανανεώνετε τακτικά τις εκδόσεις του λογισμικού του Πυρήνα, των Πρόσθετων και των Θεμάτων.

Το WordPress διαθέτει μία ενσωματωμένη λειτουργία που μας ενημερώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμες νέες εκδόσεις. Ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό

Αλλά με τη δύναμη, έρχεται και η υπεύθυνη χρήση της.

Παρόλο που οι κατασκευαστές και οι developers προσπαθούν οι νέες εκδόσεις να μην δημιουργούν προβλήματα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Δεν συνιστούμε σε live επαγγελματικά website απλά να πατάτε το κουμπί για αναβάθμιση λογισμικού. Αν δεν έχετε λάβει backup του website, παίζετε με τη φωτιά. Μπορεί να καταλήξετε να έχετε ένα επαγγελματικό website που δε θα λειτουργεί.

Συνιστούμε να λαμβάνετε ένα αντίγραφο του website. Να το στήνετε σε ένα τοπικό staging server. Να πραγματοποιείτε σε αυτόν τις αλλαγές. Αν όλα πάνε καλά, να εφαρμόζετε τις αλλαγές στο live site.

Αυτό τουλάχιστον κάνουμε εμείς για τους πελάτες μας. Το προσφέρουμε ως υπηρεσία υποστήριξης WordPress.

Ταχύτητα WordPress

Η ταχύτητα με την οποία φορτώνει ο επαγγελματικός ιστότοπος είναι μία σημαντική παράμετρος για το SEO. Είναι μία από τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη θέση σας στα οργανικά αποτελέσματα. Σε ποια θέση θα εμφανίζεστε στις μηχανές αναζήτησης.

Το WP είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο. Αν όμως το παραφορτώσετε με πρόσθετα (plugins), εύκολα γίνεται ένα σύστημα που καθυστερεί να φορτώσει. Αυτό δίνει άσχημη εμπειρία στους χρήστες αλλά και σε εσάς. Επηρεάζει τις επιδόσεις SEO.

Θα χρειαστεί να λάβετε ειδικά μέτρα για να εξασφαλίσετε ότι το WordPress φορτώνει γρήγορα.

Αυτή είναι μία διαδικασία, μοναδική για κάθε website.

Αυτό είναι κάτι που παρέχουμε ως υπηρεσία στην AlterMarket. Σε συνδυασμό με το γρήγορο web hosting που παρέχουμε.

Ασφάλεια WordPress

Καθώς το WordPress είναι πολύ δημοφιλές (το 33% των website παγκοσμίως είναι κατασκευασμένα με WordPress), τα site που είναι φτιαγμένα με WP αποτελούν καθημερινό στόχο hackers.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς πάρα πολύ άνθρωποι χωρίς πραγματικές γνώσεις φτιάχνουν website με WordPress. Ακόμη και επαγγελματικά website. Χωρίς να λαμβάνουν την παραμικρό μέτρο για την ασφάλεια και προστασία τους. Γιατί απλά δεν έχουν ιδέα. Δεν γνωρίζουν.

Αυτά είναι και τα χιλιάδες site που γίνονται στόχοι επιθέσεων.

Λαμβάνουν ειδικά μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των επαγγελματικών website που κατασκευάζουμε.

Κόστος Wordpress

Τα παρακάτω ισχύουν για την πλειοψηφία των δωρεάν open source CMS. Όχι μόνο για το Worpdress.

Το WordPress είναι ένα δωρεάν Σύστημα Διαχείρισης Ανοικτού Κώδικα. Δεν έχει κόστος αγοράς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα website που είναι κατασκευασμένα με WP δεν έχουν κόστος.

Για να φτιαχτεί ένα επαγγελματικό website με WordPress χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα και θέματα.

Πολλά από τα καλύτερα πρόσθετα (Plugins) και θέματα (Themes) που χρειάζονται για την κατασκευή ενός επαγγελματικού website δεν είναι δωρεάν. Έχουν κόστος αγοράς και κόστος ανανέωσης των αδειών χρήσης ανά έτος.

Συμπέρασμα

Το WordPress είναι ένα εκπληκτικό σύστημα για την κατασκευή επαγγελματικών website, φιλικών προς τις μηχανές αναζήτησης.

Οι επιχειρήσεις το λατρεύουν. Οι web developers το λατρεύουν. Οι web designers το λατρεύουν.

Οι λειτουργίες του επεκτείνονται με τη χρήση πρόσθετων (plugins). Με τη δημιουργία Custom Post Types μπορεί να λειτουργήσει σαν το Drupal.

Το WordPress μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κατασκευή One Page sites μέχρι πολύ σύνθετων website.

Υποστηρίζεται από μία διεθνή δυναμική κοινότητα developers και χρηστών.

Έξτρα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για θέματα ασφάλειας. Το να είσαι δημοφιλής έχει κόστος…

Εύσημα στον δημιουργό της φωτογραφίας

Σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήθηκε η ακόλουθη φωτογραφία.
Image by Dok Sev from Pixabay

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top