Τοπικό Χρωματοπωλείο

Πραγματική Ιστορία. Ευκαιρία για ανάπτυξη το site και το Internet για μικρές τοπικές επιχειρήσεις

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ακόμη και σήμερα πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν website και παρουσία στο Internet.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ότι πάνε αρκετά καλά σε τοπικό επίπεδο και δεν βλέπουν την άμεση ανάγκη να αποκτήσουν ένα website.

θα σας πω μία πραγματική ιστορία

Ο Σταύρος έχει μία οικογενειακή επιχείρηση σε ένα προάστιο της Αθήνας. Για την ακρίβεια το μαγαζί του είναι αυτό που λέμε χρωματοπωλείο. Στην πραγματικότητα είναι τεχνικό πολυκατάστημα καθώς έχει τα πάντα για το σπίτι, τον κήπο, βαψίματα, μονώσεις, ηλεκτρολογικά, εργαλεία κ.λπ.

Επισκεπτόμουν τακτικά το χρωματοπωλείο του Σταύρου τα τελευταία 10 χρόνια. Πάντα εξυπηρετικός και ευγενικός. Πάντα έβρισκα αυτό που ήθελα, και όποτε το δεν το είχε άμεσα το παράγγειλα και το έφερνε. Και όλα αυτά σε καλές τιμές.

Αυτή η σχέση κρατούσε για χρόνια σε αυτό το επίπεδο.

Σε κάποια επίσκεψή μου, πριν από 2 μήνες, πιάσαμε την κουβέντα. Με ρώτησε με τι ασχολούμαι. Του είπα ότι η δουλειά μου είναι η προώθηση επιχειρήσεων στο Internet. Από την κατασκευή του site μέχρι τη συμβουλευτική, τις διαφημίσεις και τη χάραξη στρατηγικής.

Έδειξε ενδιαφέρον

Μου εκμυστηρεύτηκε ότι εδώ και καιρό σκέφτεται να “βγει στο Internet”, αλλά είχε ακούσει πολλά και διάφορα και δεν είχε κάποιον να εμπιστευθεί.

Δεν ήξερε πολλά. Οι περισσότεροι του υπόσχονταν τον ουρανό με τα άστρα, τα πάντα όλα, με πολύ χαμηλή τιμή. Σαν επαγγελματίας ήξερε ότι αυτό δεν μπορούσε να ισχύει. Δεν υπάρχουν θαύματα. Αναζητούσε έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Και τον βρήκε στο πρόσωπό μου.

Άκουσα με προσοχή τα όνειρά του και το πως φανταζόταν τη δραστηριοποίησή του. Τον άκουσα με πολύ προσοχή και σεβασμό.

Εκμεταλλευόμενος την εμπειρία μου τον προσγείωσα στην πραγματικότητα και του είπα ότι θα πρέπει να “παντρέψει” αυτά που θέλει να κάνει, με αυτά που μπορεί να κάνει.

Του ζήτησα να λάβει υπόψη του το εύρος των πωλήσεων που μπορεί να κάνει (να λάβει δηλαδή υπόψην του το ROI, όπου ROI = Return Of Investment), το κοινό στο οποίο απευθύνεται, τις γνώσεις του, τους πόρους που μπορεί να διαθέσει για τη συντήρηση και ενημέρωση του site. Και τέλος τον προϋπολογισμό που διαθέτει.

Ευτυχώς ο Σταύρος με εμπιστεύτηκε από την αρχή. Σε αυτό βοήθησε το ότι ήμουν έναν αξιόπιστος πελάτης που ποτέ δεν τον είχε κρεμάσει ή απογοητεύσει. Ήδη είχαν τοποθετηθεί τα θεμέλια για μία σχέση εμπιστοσύνης. Σίγουρα βοήθησε η εμπειρία μου, το ότι είμαι Google Partner και το πελατολόγιό μου.

Κανονίσαμε ένα ραντεβού

Κανονίσαμε ένα ραντεβού σε μία πιο ήσυχη ώρα που το μαγαζί δεν θα είχε πολύ κίνηση.

Εμφανίστηκα στο ραντεβού παρέα με το σημειωματάριο και το μηχανικό μου μολύβι.

Τον άκουσα προσεκτικά και κράτησα σημειώσεις.

Στη συνέχεια, μεταμόρφωσα τις φράσεις και σκέψεις του Σταύρου σε ένα website, λειτουργικό και αποτελεσματικό, το οποίο ανέπτυξα πρώτα τοπικά.

Καταχώρησα το domain name που συμφωνήσαμε, στα στοιχεία του.

Μετά από δύο εβδομάδες περίπου, ανέβασα το website στο πλάνο φιλοξενίας που του έδωσα.

Δεν το έβγαλα όμως στον αέρα.

Το site φαινόταν να είναι υπό κατασκευή. Του έφτιαξα έναν λογαριασμό ώστε εκείνος να μπορεί να το διαχειριστεί, να το δει κανονικά και να κάνουμε τις αλλαγές και προσθήκες που ήθελε.

Εκπαίδευση στο χειρισμό του CMS

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έδειχνα στη Μαρία, τη γυναίκα του Σταύρου, το πως μπορεί να διαχειρίζεται το site. Πως μπορεί να προσθέτει περιεχόμενο, να ενημερώνει το ήδη υπάρχον, να ανεβάζει εικόνες, να προσθέτει PDF.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, η Μαρία αποδείχθηκε καλή “μαθήτρια” και πολύ γρήγορα κατάλαβε τον τρόπο λειτουργίας. Σε αυτό βοήθησε και η επιλογή του CMS που έκανα για να αναπτύξω το website.

Σήμερα, η τοπική επιχείρηση του Σταύρου και της Μαρίας έχει online παρουσία. Έχει website και παρουσία στο Internet.

Έχουν δημιουργήσει ένα νέο κανάλι επικοινωνίας, ενημέρωσης για τα προϊόντα που έχουν, ανάρτησης προσφορών στην τοπική αγορά.

Αυξάνουν καθημερινά της πωλήσεις τους

Ενημερώνουν τακτικά το website τους.
Είναι ευχαριστημένοι με τη συνεργασία με την AlterMarket.

Η επιχείρηση του Σταύρου και της Μαρίας απέκτησε ένα νέο πωλητή με πολύ-πολύ μικρότερο κόστος, από το να έφτιαχναν ένα νέο υποκατάστημα ή να προσλάμβαναν έναν πωλητή.

Επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα θα είναι η προώθηση συκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαφημίσεων, ώστε να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.

Scroll to Top