internet advertising

Διαφήμιση στο internet. Ποιες επιλογές υπάρχουν

Μιλώ για τη διαφήμιση στο Internet και πόσο αποτελεσματική και οικονομική είναι σε σχέση με άλλα μέσα, αλλά ξεχνώ ότι δεν είναι όλοι τόσο εξοικειωμένοι με τις επιλογές και τους όρους.

Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να παραθέσω τις βασικές επιλογές χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες.

Θα χρησιμοποιήσω μία προσέγγιση της διαφήμισης στο Internet, ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε. Δεν θα ακολουθήσω την προσέγγισης της παρουσίασης του κάθε μέσου διαφήμισης και των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Θέλω να με βρίσκουν όταν ψάχνουν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρω

Αν θέλετε να σας βρίσκουν όταν ψάχνουν στο Internet για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, οι επιλογές που έχετε είναι:

Google Search Network: Οι διαφημίσεις σας εμφανίζονται όταν κάποιος ψάχνει κάτι σχετικό στο Google. Εμφανίζονται μόνον διαφημίσεις τύπου κειμένου. Χρεωνόμαστε μόνον όταν κάποιος κάνει κλικ επάνω στη διαφήμιση και επισκέπτεται το site μας. Ανάλογα με το επάγγελμά μας και τον ανταγωνισμό, το κόστος ανά κλικ μπορεί να είναι πολύ μικρό, ή πολύ μεγάλο. Υποστηρίζεται remarketing (εμφάνιση δηλαδή των διαφημίσεών σας σε όσους έχουν ήδη επισκεφθεί το site σας).

Youtube: Όσο και αν φαίνεται παράξενο, μπορείτε να εμφανίζετε διαφημίσεις (τύπου video ή τύπου banner), όταν κάποιος ψάχνει κάτι σχετικό στο πιο δημοφιλές δίκτυο video. Το Youtube. Υποστηρίζεται remarketing (εμφάνιση δηλαδή των διαφημίσεών σας σε όσους έχουν ήδη επισκεφθεί το site σας). Χρεώνεστε μόνον όταν κάποιος βλέπει περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη διαφήμισή σας ή όταν κάνει κλικ επάνω σε αυτή.

Θέλω να εμφανίζονται οι διαφημίσεις μου εκεί που βρίσκεται ο κόσμος

Οι διαφημίσεις σας θα εμφανίζονται στο Internet είτε κάποιος ενδιαφέρεται για εσάς είτε όχι. Το πλεονέκτημα αυτής της μορφής διαφήμισης είναι ότι προβάλλετε το μήνυμά σας σε πολύ κόσμο. Σε κόσμο που πολλές φορές δεν γνωρίζει ότι υπάρχετε. Γίνεστε γνωστοί σε ευρεία κλίμακα.

Google Display Network: Οι διαφημίσεις σας εμφανίζονται σε διάφορα site που συνεργάζονται με τη Google και προβάλουν διαφημίσεις από το δίκτυό της. Μπορούμε, χρησιμοποιώντας πολλές παραμέτρους, να επιλέξουμε τα site που θα εμφανίζονται οι διαφημίσεις μας. Οι διαφημίσεις μας είναι τύπου κειμένου, banner ή video. Κυρίως χρησιμοποιούμε αυτή τη μορφή διαφήμισης για να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας ή το προϊόν μας. Διεθνώς η δράση αυτή ονομάζεται awareness. Έχει μικρό κόστος ανά κλικ, αλλά και μικρή σχετικά ανταπόκριση. Το κλειδί εδώ είναι το πλήθος των εμφανίσεων. Να φαινόμαστε παντού! Υποστηρίζεται remarketing (εμφάνιση δηλαδή των διαφημίσεών σας σε όσους έχουν ήδη επισκεφθεί το site σας). Χρεώνεστε μόνον όταν κάποιος κάνει κλικ επάνω στη διαφήμισή σας.

Facebook: Οι διαφημίσεις σας θα εμφανίζονται στο μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλές παραμέτρους για να επιλέξουμε το κοινό στο οποίο θα εμφανίζονται οι διαφημίσεις. Με τη βοήθεια των παραμέτρων στοχεύουμε με ακρίβεια το κοινό στο οποίο που πιστεύουμε ότι οι διαφημίσεις μας θα έχουν την μεγαλύτερη απήχηση. Δεν υποστηρίζει διαφημίσεις κειμένου. Επιτρέπονται μόνο διαφημίσεις banner και video. Πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα λήψης like. Σχεδόν υποχρεωτικά πρέπει να έχουμε φτιάξει σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην επαγγελματική μας δραστηριότητα (διαφορετική από το προσωπικό μας προφίλ). Όσα περισσότερα like έχει η σελίδα μας, σε τόσο περισσότερα άτομα θα κοινοποιούνται αυτόματα και χωρίς κόστος οι δημοσιεύσεις μας. Επειδή όμως το Facebook, υποστηρίζει την πληρωμένη διαφήμιση, έχει περιορίσει το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν δωρεάν τις δημοσιεύσεις μας σε λιγότερο από 11% των like που έχουμε λάβει. Αν π.χ. έχουμε 100 like, λιγότεροι από 11 θα βλέπουν τις δωρεάν δημοσιεύσεις μας. Χρεώνεστε μόνον όταν κάποιος κάνει κλικ επάνω στη διαφήμισή σας.

Απευθείας διαφήμιση σε site: Μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με site που επιθυμούμε και να διαφημίσουμε την επιχείρησή μας αναρτώντας banner ή διαφημίσεις κειμένου σε αυτά. Το κόστος αυτής της μορφής διαφήμισης καθορίζεται από τον εκάστοτε διαχειριστή του site που επιλέγουμε. Χρεώνεστε ανάλογα με τη συμφωνία και τις δυνατότητες του κάθε site.

Διαφήμιση σε κινητά τηλέφωνα

Σχεδόν το 50% των επισκεπτών σε ένα website προέρχονται από χρήστες κινητών τηλεφώνων και tablet. Ονομάζουμε αυτές τις συσκευές mobile.

Αναμενόμενο είναι τόσο η Google όσο και η Facebook να υποστηρίζουν πλήρως τις mobile συσκευές στην προβολή διαφημίσεων.

Ότι έχουμε αναφέρει παραπάνω, ισχύει και για την προβολή διαφημίσεων στις mobile συσκευές.

Μοναδική προϋπόθεση είναι το website σας να είναι responsive ώστε να εμφανίζεται σωστά στις mobile συσκευές.

Blog

Το blog είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφήμισης, αν τουλάχιστον στην αρχή, υποστηριχθεί από κάποιο τρόπο διαφήμισης και προβολής του. Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει μία κρίσιμη μάζα επισκεπτών ώστε να να γίνει αυτοσυντηρούμενο.

Το blog μπορεί να είναι αυτόνομο ή μέρος ενός website.

Αν δημοσιεύετε χρήσιμα άρθρα, σχετικά με το κοινό που απευθύνεστε, σταδιακά θα αποκτήσετε ένα κοινό που θα σας ακολουθεί και θα σας επισκέπτεται τακτικά. Μέσα από αυτό το κανάλι, θα μπορείτε να προβάλετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Απαιτεί, χρόνο, κόπο και δέσμευση για να αρχίσει να αποδίδει.

Viral ή από στόμα σε στόμα

Όταν έχετε δημοσιεύσει κάτι που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, τότε μέσω των κοινωνικών δικτύων ή μέσω email αυτό μπορεί να διαδοθεί από άτομο σε άτομο, από στόμα σε στόμα. Να γίνει δηλαδή viral. Ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφήμισης, που όμως απαιτεί χρόνο, συνέπεια, δουλειά και επιμονή για να επιτευχθεί. Γενικά είναι δύσκολο κάτι χρήσιμο να γίνει viral.

Αποστολή email

Μπορείτε να ενημερώσετε άμεσα τους πελάτες σας σχετικά με νέες προσφορές και προτάσεις, στέλνοντάς τους email. Καλό είναι να αποφεύγετε την απευθείας αποστολή email. Η αποστολή πρέπει να γίνεται μέσα από πλατφόρμες ή εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στο website σας και δίνουν τη δυνατότητα στους αποδέκτες των email να επιλέξουν αν θέλουν να δέχονται στο μέλλον email από εσάς.

Επίλογος

Μέσα από τα δίκτυα της Google και της Facebook καλύπτετε σχεδόν το 90% του διαφημιστικού χώρου στο internet.

Ακολουθούμε διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με το αν θέλουμε να μας βρίσκουν οι πελάτες ή να βρίσκουμε τους πελάτες.

Τα δίκτυα διαφημίσεων των Google και Facebook, καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Σχεδόν το 50% των προβολών διαφημίσεων γίνονται από mobile συσκευές. Το site σας πρέπει να είναι responsive για να εμφανίζεται σωστά από κινητά τηλέφωνα και tablet.

Παράλληλα με τις άμεσες και γρήγορες μορφές διαφήμισης, μπορείτε να επενδύσετε στη δημιουργία blog, στο να κάνετε μία δημοσίευσή σας viral ή να στείλετε email.

Scroll to Top