Δαρβινισμός και επιχειρήσεις

Δαρβίνος, Εξέλιξη των Ειδών και Μικρές Επιχειρήσεις

TLDR: Όσο πιο πολλές μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν τόσο πιο υγιής και ισχυρή είναι η οικονομία. Έμμεσα το περιγράφει και ο Δαρβίνος στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις δεν ευνοούν την εξέλιξη και την κοινωνία. Δημιουργούν μονοπώλια. Ορθολογικοποιήστε τα έξοδα του κράτους. Μειώστε τους υψηλούς φόρους με εξορθολογισμό δαπανών στο Δημόσιο, αξιολόγηση και μείωση γραφειοκρατίας. Βρείτε ποιοι ήρωες Δημόσιοι Υπάλληλοι παράγουν έργο και ποιοι απλά παρασιτούν. Είναι απλό αν θέλετε. Λέγεται Αξιολόγηση.

Μας λένε να κλείσουν οι πολλές μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις γιατί αυτό θα κάνει καλό στα οικονομικά (βλέπε φόρους που εισπράττει το κράτος).

Λίγες μεγάλες επιχειρήσεις = Καλύτερη (ευκολότερη) εποπτεία και περισσότεροι φόροι.

Μα δεν βλέπουν οι κοντόφθαλμοι, ότι όσο λιγότερες μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται το επιχειρηματικό οικοσύστημα; Τόσο πιο πολύ δημιουργούν μονοπώλια που ελέγχουν τα πάντα;

Η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών, δείχνει ότι όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν σε έναν πληθυσμό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να επιβιώσουν μέσω της εξέλιξης και της προσαρμογής.

Και όμως οι στρατευμένοι οικονομολόγοι, μας λένε ότι στην οικονομία θα πρέπει να μείνουν λίγοι και μεγάλοι παίκτες. Μονοπώλια τα λέγαμε κάποτε. Ανάπτυξη τα λένε σήμερα.

Η δική μου αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη, η Αμερική, ο δυτικός κόσμος, μεγαλούργησε και είχε οικονομική άνοδο όταν ο κάθε μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας είχε ίσες ευκαιρίες.

Αυτό ισχύει ειδικά σε οικονομίες όπως η Ελληνική που ο “ατομικισμός” είναι μέρος του DNA.

Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους “μικρούς” να επιβιώσουν και να παράγουν.

Αυτό που πρέπει να διορθωθεί (θέλουν άραγε τα συντεχνιακά μονοπώλια;) είναι να μην υπάρχει γραφειοκρατία. Να υπάρχει λογική και όχι παράλογη φορολογία.

Και για να πάμε στο “παθητικό” που είναι ο δημόσιος τομέας, να υπάρξει εξορθολογισμός δαπανών, αξιολόγηση, σαφή οργανογράμματα, απλοποίηση διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας.

Στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν πολλοί πραγματικοί ήρωες. Σε όλους τους τομείς. Αυτοί όμως καταδικάζονται σε χαμηλές αποδοχές γιατί μοιράζονται τον κόπο τους με πολλούς άλλους που δεν αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν.

Ο Δαρβίνος και η θεωρία του, σχετικά με την εξέλιξη και επιβίωση των ειδών, βασίζεται στην βιοποικιλότητα και τη φυσική επιλογή. Στην προσαρμογή. Όχι στις παρεμβάσεις που πριμοδοτούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top