Ηλίας Αντωνόπουλος

Αν έχετε τη διάθεση και το χρόνο, μπορείτε να διαβάσετε λίγα λόγια για εμένα.

Επέλεξα να κάνω αυτό που αγαπώ και με ενδιαφέρει πραγματικά και όχι αυτό που σπούδασα (τυπικά προσόντα τα λένε).

Όπως και πολλοί άλλοι, διαφορετική είναι η τυπική μόρφωσή μου (σπουδές, πτυχίο) και άλλο είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι και βιοπορίζομαι!

Το “ταξίδι” μου ξεκίνησε το 1983 με αφορμή μία κινηματογραφική ταινία που λεγόταν War Games (Παιχνίδια Πολέμου). Σε αυτή, ένας έφηβος (Matthew Broderick) που χρησιμοποιεί υπολογιστή κερδίζει την όμορφη κοπέλα (Ally Sheedy). Ενδιάμεσα… αποτρέπει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το “μικρόβιο” με τους υπολογιστές, μπήκε στον οργανισμό μου. Μελετώ περιοδικά όπως το RAM, το Byte, το Computer για Όλους που κυκλοφορούσαν τότε.

Οι άλλοι γράφουν σκονάκια στο γραφείο του σχολείου. Εγώ γράφω τμήματα κώδικα. Σας είπα ότι ο Matthew Broderick στην ταινία ήταν ο σπασίκλας (nerd);

Χάρη στις θυσίες των γονιών μου, αποκτώ τον πρώτο μου ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έναν Amstrad 664 αγορασμένο από την οδό Στουρνάρη στην Αθήνα που τότε ήταν η Silicon Valley της Αθήνας. Εκείνη την εποχή και για πάρα πολλά χρόνια ακόμη, υπολογιστές είχαν πολύ λίγοι, γιατί πολλοί λίγοι ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν.

Σπούδασα Μηχανικός Ιατρικών Οργάνων στο ΤΕΙ Αθήνας. (Αριθμός πτυχίου 1 παρακαλώ!)

Παράλληλα μαθαίνω να προγραμματίζω σε Assembly και Basic. Βίβλος το περίφημο βιβλίο “Programming the Z80” του Rodnay Zacks. Το έχω ακόμη!

Φτιάχνω το πρώτο Ελληνικό πρόγραμμα μελέτης και ανάλυσης υπνικής άπνοιας στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Πηγαίνω στρατό. 18 μήνες. Μου απονέμεται ο βαθμός του Λοχία.

Επιστρέφοντας δουλεύω σε εταιρεία ιατρικών οργάνων με βιοχημικούς αναλυτές.

Μα το “μικρόβιο” της πληροφορικής είναι εκεί.
Τα παρατώ όλα και ανοίγω τη δική μου εταιρεία. Τότε λεγόταν απλά “Ηλίας Αντωνόπουλος”, ατομική επιχείρηση.

Ξεκινώ να στήνω δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών με το Novell και να αναπτύσσω προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Visual Basic για front-end και Microsoft Access ως βάση δεδομένων στο back-end. Πολύ προχωρημένα για την εποχή τους.

Αρνούμαι να ασχοληθώ με “λογιστικές εφαρμογές”. Οι υπολογιστές μπορεί να κάνουν τόσα άλλα, πολύ πιο ενδιαφέροντα! Σωστό ή λάθος από επιχειρηματικής άποψης, η νεκροψία θα δείξει.

Είμαι από τους πρώτους που αποκτούν Internet στην Ελλάδα. Ένας νέος μαγικός κόσμος αρχίζει να ανοίγεται μπροστά μου. Επαφές με όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν πλέον σύνορα στη γνώση.

Πολύτιμος συνοδοιπόρος σε όλη αυτή τη διαδρομή το τεχνικό βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στη Στουρνάρη. Οι βιβλιοθήκες μου γεμίζουν με βιβλία “τούβλα” γεμάτα χρήσιμες γνώσεις. Μαγικές εποχές!

Αρχίζω να μαθαίνω ASP.NET, PHP, Javascript, CSS, HTML.

Το 1998 φτιάχνω το πρώτο μου δυναμικό site με ASP.NET για την αντιπροσωπεία της GROHE στην Ελλάδα. Εξαιρετικά προηγμένο για την εποχή του.

Το 2000, η εταιρεία αποκτά τον διακριτικό τίτλο AlterMarket.

Διδάσκω για αρκετά χρόνια και γνωρίζω εκπληκτικούς ανθρώπους με όνειρα και προσδοκίες. Ελπίζω ότι έβαλα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην επιτυχία τους.

Κι έτσι φτάνουμε στο 2004 όπου αποφασίζω να αφήσω ότι έκανα μέχρι τότε και να επικεντρωθώ στο Internet και στις σχετικές τεχνολογίες.

Γράφω και εκδίδω 4 βιβλία για Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοικτού κώδικα. Δύο από αυτά, είχα την τιμή να χρησιμοποιηθούν σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Κάνω το μεταπτυχιακό μου στο e-Commerce στο Kingston Univercity UK.

Έρχομαι σε επαφή με Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System – CMS) Ανοιχτού Κώδικα (Open Source), όπως τα Mambo, Joomla, Elxis. Μαθαίνω πως λειτουργούν και τα χρησιμοποιώ για να αναπτύξω site πελατών.

Το 2010, δημιουργώ το kalliergo.gr. Ένα πολύ επιτυχημένο website που απευθυνθείτε σε όσοι θέλουν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα.

Ανακαλύπτω το Online Marketing. Χρησιμοποιώ Google Ads (πρώην Google Adwords) για να τρέχω διαφημιστικές καμπάνιες στο Internet.

Το 2013 με καλεί η Google για μία σειρά από σεμινάρια που απευθύνονται σε Google High Flyers.

Γίνομαι Google Partner.

Ανακαλύπτω το WordPress, το Woocommerce και όλο το οικοσύστημα που υπάρχει γύρω από αυτά τα CMS ανοικτού κώδικα (open source CMS).

Βοηθώ πολλές επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) να λάβουν τα μέγιστα από το Internet ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Αντιμετωπίζω την παρουσία τους στο Internet ολιστικά. Τι θέλουν να επιτύχουν. Πόσα αντέχουν να πληρώσουν σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.

Πλέον ασχολούμαι με αυτό που ονομάζεται Online Marketing. Μία σειρά από δράσεις (όπως web design, web hosting, online advertising, digital marketing, social media) που ως στόχο έχουν την προώθηση μία επιχείρησης και την απόκτηση και διατήρηση πελατών.

Όλη αυτή η πορεία με έχει διδάξει πολλά.

Όχι μόνο στα τεχνικά, αλλά και στα επιχειρηματικά.
Στη ψυχολογία των επιχειρηματιών και των καταναλωτών.
Στο πως τα θέλω και τα επιθυμώ μπορεί να συναντηθούν με ειλικρίνεια.
Στο πως η τεχνολογία και η γνώση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Τελειώνοντας αυτή την παρουσίαση, να σας πω ότι δηλώνω μόνιμα μαθητής.
Δεν έχω σταματήσει λεπτό να ενημερώνομαι και να μαθαίνω.
Και με ότι γνωρίζω, να προσπαθώ να βοηθήσω ανθρώπους πίσω από επιχειρήσεις (μικρές ή μεγάλες).
Με γνώμονα πάντα την ειλικρίνεια, την τιμιότητα και τη γνήσια επιθυμία για επιτυχία για όσοι το αξίζουν και το θέλουν.

Αν θέλετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ηλίας Αντωνόπουλος του Ιωάννη

Scroll to Top